Alla inlägg under augusti 2008

Av Hanna - 20 augusti 2008 17:42

Supergoda matbullar som mättar. Man bör ägna en eftermiddag, eller i alla fall ett par tre timmar, åt att baka dem, eftersom de kräver ganska lång jästid. Under tiden degen jäser kan man till exempel spela The Sims, titta på TV, sticka eller läsa. Hahah. Eller oroa sig över saker som kommer.


Bullarna har en rund, fyllig matbulle-smak, och ingefäran (ovanpå fänkålen) gör den inte sämre. Gurkmejan har ingen smak i sig, men det ger bullarna en vackert gul färg, ungefär som saffran.


Ingredienser (ca 35 ganska stora bullar)

150g smör eller margarin

5dl mjölk

5dl vatten

100g jäst (2 paket)

4 tsk salt

1½ msk hel fänkål (det är alltså torkade små kärnor, inte en stor grönsak)

1 tsk mald ingefära

1½ tsk gurkmeja

ca 2,3 liter mjöl (blanda fritt mellan vetemjöl, dinkelmjöl och rågsikt. Störst del vetemjöl!)


Gör såhär:

Har du inte en assistent (mekanisk degblandare) får du kämpa för hand, men det går bra det med.

Smält matfettet i en kastrull. Smula ner jästen i degbunken och häll i saltet. Rör runt lite i jästen. Eftersom jästen är en svamp och lever på socker och/eller salt kommer jästen nu att smälta, vilket är bra.


När matfettet har smält häller du i mjölken och vattnet. Värm tills det är 37°. Temperaturen är viktig, blir det för kallt jäser inte degen och blir det för varmt dör jästen. Då jäser den inte heller...


Häll i degspadet i bunken och rör om. Stöt de hela fänkålskärnorna i en mortel och tillsätt tillsammans med ingefäran och gurkmejan i bunken. Rör om.


Blanda de olika mjölsorterna i en tillbringare eller annan bunke. Tillsätt lite i taget. Känn på degen efter hand som du blandar i mjölet, den får inte bli för torr. Är degen fortfarande väldigt kletig när allt mjölet är i, kan du tillsätta lite mer vetemjöl tills den blir smidig och släpper kanterna.


Låt degen jäsa under bakduk i ca 1½ timme. Då kommer den att jäsa till ungefär dubbel storlek. Vill man ha bästa resultat kan man ställa degbunken på spisen och sätta på ugnen (om man har ugnen nedanför spisen vill säga) på ca 100°. Då får jästen mer värme och degen jäser lite bättre.


När degen har jäst sätter du ugnen på 250°. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ordentligt. Forma degen till bullar lite mindre än din handflata. Lägg dem på en plåt och låt jäsa i 10 minuter.


För att se om bullarna har jäst färdigt kan man trycka lite lätt på sidan av bullen. Om degen är färdigjäst ska den lilla fördjupning som bildades pluppa ut direkt igen. Gör den inte det har bullen inte jäst klart.


Pensla med ägg (har du inte ägg kan du ta olja eller smör) och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Håll koll!! Om det skulle vara så att bullarna inte är klara inuti men håller på att bli brända på utsidan, kan man ta en bit bakplåtspapper och lägga ovanpå bullarna. Då bränns de inte.


Låt svalna på ugnsgaller under bakduk. Mums.




Av Hanna - 17 augusti 2008 15:34

Nu kommer ett till recept. Den här gången på smulpaj, alla tiders efterrätt som är ljuvligt god tillsammans med vaniljglass.


Ingredienser

ca 1 dl socker

ca 2 dl vetemjöl

ca 250g smör eller margarin

äpplen/rabarber eller annan bra pajfrukt (bär går också bra)


Gör såhär:

Sätt ugnen på 200°.

Blanda sockret och mjölet i en plastpåse. Skiva frukten och lägg i en pajform. Strö över mjölblandningen så att den täcker frukten. Hyla över smöret med en osthyvel. Om inte 250g räcker för att täcka hela, ta mer.


Kör in i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills det börjar bubbla i mitten (om man har vattnigt innehåll) och pajen fått färg.


Vaniljglass är godast till, tycker jag, men vaniljsås är ju så gott det med.



Av Hanna - 17 augusti 2008 12:15

Det här receptet innehåller först en lång beskrivning för nybörjare eller för den som vill ha tips. Om man bara är ute efter receptet kommer det längre ner i texten.  


Prinsesstårtan, perfekt för den som fyller 40+ eller den som inte lärt sig gå. En prinsesstårta kan se ut på så många olika sätt, den klassiska looken med grön marsipan och små rosa rosor är som klippt och skuren för en finare tillställning, medan en tårta med rött marsipantäcke och små figurer istället för rosor kan vara helt enormt passande för ett mindre formellt kalas.


Det är en massa saker som spelar in när man bestämmer hur prinsesstårtan ska se ut; vem är det som ska ha tårtan? vad tycker den här personen om/vad tycker han eller hon inte om? vad är det för tillställning den ska på? vilka färger ska man använda? vilken fyllning ska man använda?


Det här låter kanske skrämmande med allt man måste tänka på, men om man inte gör det allt för komplicerat för sig själv så är det faktiskt väldigt, väldigt lätt att göra en prinsesstårta, trots att marsipanen är så läskig.


Tårtbotten

Till en prinsesstårta är det viktigt att man inte väljer en alldeles för tung kaka att göra bottnarna av, eftersom den innehåller så mycket grädde. Ett förslag är gör-det-själv-kakan med en tillsatts av citron, eftersom det är fräscht och ger en bra kontrast till den söta fyllningen och marsipanen. Om man inte vill göra bottnen själv, kan man köpa färdiga i affären, men det blir såklart inte lika gott eftersom hembakat är godast. Och så kan man skryta med att man har gjort den själv, från scratch. Bottnen kan man välja att göra samma dag som tårtan ska förtäras eller dagen innan, it's up to you.   

Viktigt!

När man har skurit kakan i önskat antal bottnar är det inte bara att smeta på fyllningen. Först vänder man "kakskivan", som ligger nederst, uppochner så att den ligger med den skurna sidan neråt och botten uppåt. SEN smetar man på fyllningen. Som nästa bottenplatta använder man toppen på kakan och vänder den så att den skurna skivan ligger uppåt och den "gräddade" skivan (toppen) möter fyllningen. Detta gör man för att de "torra" delarna (de är egentligen inte så torra) inte ska sprida ut sig i tårtan utan samlas på ett ställe. Så gör alla bagare/konditorer och så gör också jag.


När man väl har bestämt sig för botten är det bara att tuta och köra.


Fyllning

Den självskrivna fyllningen till en prinsesstårta är såklart vaniljkräm och någon god sylt. På de flesta bagerier är de så snåla med sylten att man knappt märker att den är med i fyllningen, så jag rekommenderar ett rätt tjockt lager sylt, runt 5 mm tjockt. Sylten är en väldigt tacksam ingrediens eftersom man kan välja själv vilken man vill ha och vilken man tycker bäst om.


Vaniljkrämen däremot kan man egentligen inte göra så mycket åt. Trodde du ja. Jo, man kan faktiskt piffa till krämen litegrann genom att hälla i några droppar citron-, apelsin- eller limesaft. Om man vill kan man hitta på något annat trevligt att ha i, men tänk på att det inte får bli för sött, man ska ju ha marsipan på också.


Marsipanen (här kommer ledmotivet till "Hajen" in)

Alla tårtälskares stora skräck är den fruktade marsipanen. Ojoj, vad det är svårt att kavla marsipan och få den att inte falla i bitar. Hjälp hjälp!


Ja, det är lite klurigt. Men det allra viktigaste man ska tänka på när man hanterar marsipan är att den går sönder när den blir för varm och kladdig. Det gäller alltså att hålla den kall. Vilket innebär att man inte kan börja kavla den direkt när man färgat den (om man färgar själv). Se till att den legat i kylen ett tag innan du börjar skulptera dina unika tårtdekorationer.


Färga själv är alltid roligt, och eftersom många matbutiker bara håller sig med tre slags förfärgningar (grönt, rosa och gult), så om du vill du ha en knallgul, stoppröd eller kanske chockrosa nyans får du kavla upp ärmarna och helt enkelt färga marsipanen själv. Det kan bli väldigt festligt om du inte använder tex plasthandskar, eftersom du då får lika färgade händer, men det spelar ingen roll. Dagens trevliga karamellfärger går bort med tvål och vatten, så det är inget att oroa sig över.


Om du färgar marsipanen själv är det klokt att göra det dagen innan tårtorna ska göras, eller i alla fall 4-5 timmar innan du ska kavla ut den. Den måste hinna kallna i kylen.


Okej, nu till väsentligheterna. När man ska kavla ut den marsipan som ska täcka tårtan finns det lite olika knep att ta till för att slippa en söndertrasad, kletig hög.


Ica's bakbok Sju sorters kakor tipsar:

- Kavla ut marsipanen mellan plastfolie så fastnar den inte. Dra bort det övre foliet och vänd marsipanplattan över tårtan.


Detta tips kan vara lite förrädiskt eftersom plastfolie har en tendens att klibba fast i sig självt och bara bli ett enda knyckel. Jag har själv aldrig provat det, men har man den rätta tekniken är jag säker på att det fungerar.


Ett annat knep jag har lärt mig av vänner till familjen, och som garanterat fungerar om man inte överarbetar marsipanen, är att man kavlar ut den mellan två kökshanddukar. Det är faktiskt ett jättebra knep som jag provat några gånger. 


Ett sätt att hålla marsipanen kall medan man kavlar den, är att kavla ut den på en stenskiva. Men det är kanske inte så många som har en sådan till hands, då får man istället får man jobba snabbt och inte fingra för mycket på marsipanen.


Om man på ett säkert sätt vill få över marsipanen på tårtan kan man rulla upp den på en slät pinne eller smal kavel eller liknande, och sedan rulla ut den över tårtan.


När man har lyckats få över marsipanen på tårtan skär man, med hjälp av en kniv eller en sporre, bort de överflödiga delarna runt tårtan. Snyggt och prydligt.


För att göra rosor och blad och annan dekoration behövs ingen beskrivning. Det är bara att forma som man tycker och kombinera olikfärgad marsipan med varandra. Dekorationerna kan också göras några timmar innan man ska sätta dem på tårtan, så de hinner stå i kylen en stund. Kom ihåg att ha plastfolie över dem när de står i kylen, eftersom de annars lätt torkar. Inte så gott kanske.


Okej, så med detta sagt ger jag här en beskrivning av prinsesstårtan jag gjorde till min pappas 50-års kalas. Jag skriver inte ut några mått (dl, msk osv) eftersom man själv får bestämma hur mycket man vill ha av allt. Tänk på att det alltid är bättre att få lite över än att ha för lite på tårtan.



Ingredienser

1 sats gör-det-själv-kaka (eventuellt med lite citron i)


Sylt

Vaniljkräm

Grädde (Massor av grädde. Till en normalstor tårta, 25 cm i diameter, rekommenderar jag 5 dl.)


Marsipan (Behövs oftast mindre än man tror. Till en normalstor tårta kan man köpa ca 500g om man ska göra mycket dekorationer och figurer, annars kan man köpa mindre.)

Florsocker


Gör såhär:

Stjälp upp kakan och skär den i tre delar.

Vispa grädden och vaniljkrämen. Låt eventuellt krämen stå och stelna i kylen ett tag (om det är sån som ska stelna).

Lägg första kakskivan så som jag beskrev tidigare, kleta på en lager vaniljkräm (ganska mycket). Lägg på mitten-kakskivan som jag också beskrev tidigare. Bred ut ett tunt lager grädde på kakan och lägg sedan på ett lager sylt. Lägg på en stor klick grädde ovanpå sylten. Nu ska man forma grädden så att tårtan får den här fina välvda formen. Forma grädden till en liten kulle och lägg sen försiktigt på den sista kakskivan. Bred ett tunt lager sylt på toppen och fortsätt sedan med grädde. Grädden ska nu täcka hela tårtan, även kanterna, så att marsipanen kan fästa ordentligt.


Kavla ut marsipanen och lägg den på tårtan. Skär bort det överflödiga runt omkring och dekorera med rosor, figurer, text eller vad man nu vill.

Singla med hjälp av en sil florsockret över tårtan.


Klart! Enkelt va?








Av Hanna - 17 augusti 2008 11:45

Det här receptet fick jag från min kompis Sussie, men jag kommer inte ihåg var hon fick det ifrån.


Dessa små plättar passar jättebra som efterrätt när man har ätit soppa eller någon annan gryta. De är ganska mäktiga, så de passar kanske inte så bra som dessert efter en riktig brakmiddag med stek och potatis.


De påminner om amerikanska pancakes, eftersom de blir lite högre av bakpulvret. Glass är väldigt gott att ha till, man kan ha chokladsås också, men då ska den helst vara varm. Tycker jag. Men det får man såklart bestämma själv.


Ingredienser (4½ personer)

1 dl yoghurt i valfri smak (exemplevis vanilj)

2 ägg

½ tsk bakpulver eller bikarbonat

1,5 glas mjöl (märk väl att det står glas här och inte deciliter, använd ett vanligt dricksglas)

1 nypa salt

1 nypa socker

Äpplen skurna i små bitar (valfritt)


Gör såhär:

Blanda alla ingredienserna i en skål. Smeten ska vara ganska så trögflytande. När smeten är klar blandar du i de valfria äpplena. Stek i stekpanna (inte plättlägg eftersom de jäser lite) på smör/margarin eller olja.


För att spica upp det lite kan man ha i kokos, eller kanske lite rivet citronskal.




Av Hanna - 16 augusti 2008 14:55

Det här lilla receptet på chokladbollar är taget ur Godisboken från 1974. Det är en liten, liten bok, faktum är att det snarare är ett häfte, fullt av underliga röror man kan göra. Bland annat dessa underbart goda, och enkla, chokladbollar. I boken heter de inte chokladbollar, utan negerbollar, men eftersom jag inte riktigt är ett fan av det namnet kör vi med chokladbollar.


Ingredienser (ca 45 små bollar, men det brukar blir färre)

1 ½ dl socker

4 dl havregryn

1 msk vaniljsocker

75 g halvmjuknat smör eller margarin

2 msk kakao

3 msk kallt, starkt kaffe (om man inte har kallt, starkt kaffe hemma, går det precis lika bra med kallt vatten)

kokos eller pärlsocker att rulla bollarna i


Gör såhär:

Bara häll allt i en skål och smeta ihop det. Se till att få ut alla smörklumparna eftersom de inte är så trevliga att äta bara sådär.


Forma smeten till runda bollar och rulla i kokosflingor eller pärlsocker. Ställ kallt i kylen i ungefär en halvtimme. Om man vill att det ska gå snabbare kan man ställa in dem i frysen en kvart eller så.




Av Hanna - 15 augusti 2008 15:53

En trevlig, väldigt enkel kjol jag uppfann när jag var 12 eller 13 år. Det är därför den verkar lite.. ja.. enkel. Men man kan göra hemskt skojiga grejer med den genom att välja roliga tyger, kombinera och brodera mönster i olika färger. Det som är så bra med den här kjolen är att man kan anpassa den efter sin egen storlek, det enda man behöver göra är att fixa lite mer längd till tyget. Och kanske tänka om lite i veckningen, men det klarar man lätt. Jag menar, om jag kunde räkna ut hur många veck jag behövde när jag var 12 eller 13, så är det nog möjligt att räkna om det lite nu. Hur som helst så är jag en storlek 38/40 (eller medium, om man vill vara mer europeisk) precis över rumpan, så alla däromkring kommer i den utan att modifiera mönstret så mycket.


Tänk på att man kan vara extremt kreativ när man väljer tyger. Linningen och kjolen behöver inte ha samma mönster, inte samma färg heller. Man kan "skräddarsy" sitt eget tyg genom att först sy ett lapptäcke av olika tyger och sedan mäta ut kjoltyget.


Det här behöver du:

  • Helst en symaskin. Det är inte så kul att sy den för hand, skulle jag vilja påstå.
  • Ett tygstycke, 164x55 cm i bomull eller skirare.
  • En linning, 98x14 cm.
  • Gummiband i önskad längd.
  • Of course, en sax, knappnålar och allt annat man kan tänkas behöva.

Gör såhär:

1. Klipp ut de två delarna (164x55 cm och 98x14 cm).

2. Sicksacka längs kanterna.

3. På det stora tygstycket (det som ska bli själva kjolen), sätter du i ena långsidan (den som ska vara vid midjan) ut en markering för varje centimeter, ja alla 164 centimetrarna. Göres bäst med skarp blyerts, men även andra tygmärkningspennor går bra.

4. Med hjälp av dessa centimetermarkeringar ska du nu vecka kjolen. Då gör du så att du räknar till 5 cm, sen viker du tyget så att det blidas ett veck på 4 cm. Nåla. Räkna ytterligare 5 cm, vecka 4 cm. Nåla. Upprepa längs hela den markerade långsidan.

5. Nu till linningen. Vik tygstycket på mitten på längden, räta mot räta. Sy ihop långsidorna med pressarfotsbred sömsmån. Märk väl att linningen fortfarande ska vara 98 cm lång, men nu bara 7 cm bred (häften av 14, om någon kommer ihåg matten). Vänd rätt linningen.

6. Nåla fast linningen långs med den veckade långsidan, på framsidan av kjolen. Den måste sys på framsidan, annars får man sömmen utåt, vilket inte är så snyggt.

7. För att slippa alla nålar kan du tråckla fast linningen i kjolen. Se då till att du tråcklar i veckan också så att de inte veckar upp sig.

8. Sy fast linningen i kjolen med 1 cm sömsmån.

9. Mät ut hur mycket gummiband du vill ha. Tänk på att lägga till några extra centimeter för att kunna fästa på ett bra sätt utan att det blir för tajt. Trä gummibandet genom linningen och knyt ihop ändarna så långt ut det går.

10. Nåla ihop kjolen i sidan, med gummiband och allt, och sy ihop med 1½ cm sömsmån. Denna sömsmån kan anpassas efter storlek, vill man ha en större storlek, dra ner på måttet, vill man ha mindre, öka måttet. Pressarfotsbred sömsmån är minimum.

11. Nu kan du prova kjolen och se hur mycket du vill fålla upp den längst ner. 1 cm är minimum.


Klart! Snyggt som satan och sitter bra. Väljer man ett lättare tyg än bomull får man ett snyggt fall i och med vecken.





Av Hanna - 15 augusti 2008 15:25

Världens enklaste, och kanske godaste, frukostbröd. Som man dessutom blir mätt på, oavsett om man bara har vetemjöl eller blandar i ett lite grövre mjöl. En liten parentes: grövre mjöl bör man oftast blanda upp med lite vanligt vetemjöl, eftersom det blir ganska så torrt och... ja, grovt om man inte gör det. Det finns såklart bröd som enbart innehåller grövre mjölsorter, men ska man bara baka normala saker och inte sånt man blir hulken av, så ska man nog blanda ut det lite.


Back to business. Det här recptet på scones är lite som gör-det-själv-kakan, man kan stoppa i lite vad man tycker i degen. Mina favorit-scones innehåller russin och lite rosmarin.


Ingredienser (4 kakor, 16 bitar)

8 dl vetemjöl (kan blandas upp med tex 2dl grahamsmjöl eller något annat trevligt, men glöm då inte att ta bort de 2dl grovt mjöl från de 8dl vetemjöl.)

½ tsk salt

1 tsk socker (kan man strunta i, särskilt om man ska ha i russin)

5 tsk bakpulver

100g maragrin eller smör

4 dl mjölk

1 dl russin

ca 1½ msk rosmarin


Gör såhär:

Sätt ugnen på 250°.


För att på enklast möjliga vis få ner smöret i smeten kan man tärna upp det och låta det ligga och mjukna (inte för mycket!! det får inte bli smetigt, då blir det assvårt att finfördela!) medan man...


...blandar alla de torra ingredienserna i en skål, hit räknas även russin och rosmarin. Rosmarinet ska smulas ner i skålen, inte bara hällas, man får fram smaken bättre då, "bitarna" blir mindre, och så luktar det gott om fingrarna sen.


Häll i smörtärningarna i skålen och finfördela med fingertopparna. Häll sen i mjölken. När man arbetar ihop degen får man vara snabb, eftersom sconesen blir sega om man håller på för länge.


Det ska bli ganska kletigt, så ha inte i mer mjöl än vad som står i receptet. Klicka ut smeten på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Platta, men mjölad hand, ut sconesen till fyra runda, tjocka kakor. Skär två snitt som korsar varandra i kakan så att fyra delar blir markerade, dela dem inte på riktigt. Om man vill ha det snyggt kan man nagga kakorna med en gaffel innan man kör in dem i ugnen, men vanligtvis brukar inte denna kreativa insats synas, sp personligen struntar jag i det.


Kör in plåten i ugnen i ca 12 minuter. Allt är gjort på kanske... 20 minuter. Snabb, god och då eventuellt nyttig frukost.





Av Hanna - 15 augusti 2008 12:30

Igår var jag ensam hemma och basade för min egen matlagning, vilket ledde till att jag, utan idéer, cyklade ner till City Gross för att handla. Det resulterade i att jag lagade den i särsklass godaste maträtten i mitt liv. En jätteenkel, snabblagad och relativt nyttig rätt som dessutom är ganska så billig om man har lite hemma från början. Jag tror det hela gick på 78:50, men det var för att jag var tvungen att handla ALLT från scratch.


Ingredienser (1 portion)

1 bit laxfilé

½ liten citron

4-5 champinjoner

purjolök (så mycket man önskar)

1½ dl grädde

salt & peppar 

sockerärtor (så många man önskar)


1 dl ris

1½ dl vatten

1 tsk salt


Om man är extra sugen kan man äta en bit ciabatta till, mumsigt värre.


Gör såhär:

Börja med att köra igång riset. För en person tar det kanske 10-15 minuter för riset att koka klart, är man fler tar det längre tid. När riset har börjar koka drar du ner värmen till ca 3/4 på spishäll (om du kör vanlig spis stänger du av plattan helt) och låter det stå. Häll lite olivolja i en stekpanna och kör på värmen. Förbered laxbiten (salta och peppra INTE innan den hamnar i stekpannan, saltet drar ut vattnet ur laxen och även om man ska ha gräddsås till så blir laxen inte riktigt lika god) och börja hacka purjolöken och campinjonerna i önskad storlek.


När stekpannan blivit varm slänger du i laxbiten, nu kan du salta och peppra. Vänd laxen när den ljust rosa färgen har stigt ungefär en halv centimeter upp på sidan. Nu hivar du i purjolöken och champinjonerna. Salta och peppra igen.


När laxen är hyfsat jämt rosafärgad häller du i grädden. Rör runt lite så att alla smaker blandas ordentligt.


Dela den lilla citronen i två halvor. Riv ner skalet i stekpannan och pressa sen ut lite av saften också. Ta inte alla saft, det blir ganska så syrligt ändå. Rör runt igen och låt det sedan koka ihop en stund medan riset blir klart.


Sockerärtorna kan man äta både som de är eller så kan man koka dem. Jag föredrar dem "råa", men vill man kan man koka dem i 3-4 minuter på svag värme med lite salt. Då får man se till att tajma kokningen med resten av matlagningen, så man slipper vänta.


Smaka av riset, det är inte gott att äta halvkokt ris, känns lite skolmatsal. Voila! En enmansrätt tillagad på 20 minuter, god som fan om man dricker mjölk till.



Mat

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Augusti 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards