Alla inlägg den 14 augusti 2008

Av Hanna - 14 augusti 2008 23:55

(under redigering) 

Okej, så om du inte har några idéer själv, eller bara vill ha några bra tips på hur du ska skoja till gör-det-själv-kakan (eller sockerkakan utan ägg), så kommer det några smarriga kombinationer nedan:


  • Lime & kokos. Till detta behövs ca 2 dl kokos (dra av ungefär en halv dl av mjölet) och en hel lime. Blanda kokosen med "de torra ingrediensern". Dela limen i två halvor, pressa ut all saft du kan i skålen (i samma veva som smöret och mjölken tillsätts) och om du vill få extra extra sting så river du ner den ena halvans skal också. Garanterad succé.
  • Choklad #1. Här kan man bestämma själv hur mycket chokladsmak man vill ha. För ett lätt chokladig kaka tillsätter man ca 3 tsk kakao (helst ekologisk, eftersom den har en fylligare och mörkare smak).
  • Choklad #2. Här skippar man helt kakaon och går in på krossad-choklad-spåret. Välj en choklad som passar bra (din favoritchoklad, eller vanlig vit, ljus eller mörk blockchoklad som man hittar i bakhyllan) och krossa eller hacka den. Om du ska krossa chokladen kan du lägga den i en plastpåse under en kökshandduk och sen gå lös på den med en kavel. Jag föredrar att hacka chokladen, eftersom man då undviker de smulor som uppstår vid krossning. Bestäm själv hur mycket choklad du vill ha och hur stora bitarna ska vara.
  • Choklad #3. Det här är en kombination av de två ovanstående smaktillsatserna, för ett extremt chokladig kaka. Bestäm själv hur mycket du vill ha av varje ingrediens, smaka av!
  • Apelsin. Ta en hel apelsin (inte vansinnigt stor) och dela den i två halvor. Pressa ut så mycket saft du kan i ett glas (eller om du använder en apelsinpress låter du saften vara kvar i behållaren). Riv av allt skal på båda halvorna (inte det vita) och blanda det med saften. Häll sen det i skålen i samband med tillsättningen av mjölk och smör.
  • Plommon. Skölj fem-sex lagom stora plommon, har de tjockt skal kan du skala dem, men annars behövs det inte. Skiva dem i lagom stora bitar och vänd försiktigt ned i den redan blandade kaksmeten. Om man har tillgång till plommonsylt/marmelad kan man tillsätta ca 1½ dl av detta samtidigt som plommonen hälls i, men det är inte nödvändigt. Detta blir en väldigt fuktig och tung kaka, vill man ha den lite lättare kan man låta plommonen ligga på en handduk och låta vattnet rinna ur dem en stund.
  • Hallon eller andra bär. Passar bäst med frusna bär eftersom de blir vattnigare, men går också jättebra med färska. Häll i bären efter du har blandat smeten, vill du ha lite hallonsylt eller annan sylt görs detta samtidigt. Väldigt mumsigt, passar jättebra i tårtbottnar.
Av Hanna - 14 augusti 2008 23:33

Gör-det-själv-kakan är den perfekta basen för i princip vad som helst. Den är überlätt att göra eftersom den inte innehåller några ägg (och jag menar, hur ofta orkar man gå och handla ägg när man är baksugen och upptäcker att äggen är slut??) och mängden av de olika ingredienserna är relativt små. Men, tro inte att kakan blir liten för det, det är snarare tvärtom, man får valuta för pengarna... eller mödan.


Själva kakan är egentligen en sockerkaka utan ägg, mycket saftigare än den klassiska sockerkakan (då med ägg), men också lite tyngre, särskilt om man hivar i extra smaksättare som tex en apelsin, kokos & lime, eller varför inte krossad choklad?


Jag kallar den här kakan för gör-det-själv-kakan eftersom man kan tillsätta vad man vill i smeten, och det blir gott. Den är inte särskilt lämpad att göra muffins av, så håll dig gärna till sockerkaksstorleken.


Om du söker smakvägledning till denna expetionellt smaskiga kaka (som passar jättebra till tårtbottnar också) så kolla under rubriken "Smak till kakan".


Ingredienser

4½ dl vetemjöl

3 dl socker

3 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

50 g smör eller margarin

2½ dl mjölk

 ev. smaktillsats


Gör såhär:

Sätt ugnen på 200°

Blanda alla de torra ingredienserna i en skål. Smält smöret (eller margarinet) och häll, tillsammans med mjölken, i skålen. Häll smeten i en smord och bröad form (här kan man vara lite kreativ och strunta i det gamla ströbrödet. Bröa med kokos eller mosa några gamla kakor i en mortel, det går minst lika bra!), in i nedre delen av ugnen i ca 45 min och sen är det klart!


Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Augusti 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards