Direktlänk till inlägg 15 augusti 2008
Världens enklaste, och kanske godaste, frukostbröd. Som man dessutom blir mätt på, oavsett om man bara har vetemjöl eller blandar i ett lite grövre mjöl. En liten parentes: grövre mjöl bör man oftast blanda upp med lite vanligt vetemjöl, eftersom det blir ganska så torrt och... ja, grovt om man inte gör det. Det finns såklart bröd som enbart innehåller grövre mjölsorter, men ska man bara baka normala saker och inte sånt man blir hulken av, så ska man nog blanda ut det lite.
Back to business. Det här recptet på scones är lite som gör-det-själv-kakan, man kan stoppa i lite vad man tycker i degen. Mina favorit-scones innehåller russin och lite rosmarin.
Ingredienser (4 kakor, 16 bitar)
8 dl vetemjöl (kan blandas upp med tex 2dl grahamsmjöl eller något annat trevligt, men glöm då inte att ta bort de 2dl grovt mjöl från de 8dl vetemjöl.)
½ tsk salt
1 tsk socker (kan man strunta i, särskilt om man ska ha i russin)
5 tsk bakpulver
100g maragrin eller smör
4 dl mjölk
1 dl russin
ca 1½ msk rosmarin
Gör såhär:
Sätt ugnen på 250°.
För att på enklast möjliga vis få ner smöret i smeten kan man tärna upp det och låta det ligga och mjukna (inte för mycket!! det får inte bli smetigt, då blir det assvårt att finfördela!) medan man...
...blandar alla de torra ingredienserna i en skål, hit räknas även russin och rosmarin. Rosmarinet ska smulas ner i skålen, inte bara hällas, man får fram smaken bättre då, "bitarna" blir mindre, och så luktar det gott om fingrarna sen.
Häll i smörtärningarna i skålen och finfördela med fingertopparna. Häll sen i mjölken. När man arbetar ihop degen får man vara snabb, eftersom sconesen blir sega om man håller på för länge.
Det ska bli ganska kletigt, så ha inte i mer mjöl än vad som står i receptet. Klicka ut smeten på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Platta, men mjölad hand, ut sconesen till fyra runda, tjocka kakor. Skär två snitt som korsar varandra i kakan så att fyra delar blir markerade, dela dem inte på riktigt. Om man vill ha det snyggt kan man nagga kakorna med en gaffel innan man kör in dem i ugnen, men vanligtvis brukar inte denna kreativa insats synas, sp personligen struntar jag i det.
Kör in plåten i ugnen i ca 12 minuter. Allt är gjort på kanske... 20 minuter. Snabb, god och då eventuellt nyttig frukost.
En riktigt god efterrättspannkaka, lite mäktig, men perfekt i övrigt. Ingredienser (ca 4 st) 2 ägg 1½ dl yoghurt ½ dl ljus baksirap 1 tsk vaniljsocker 1½ dl vetemjöl 1 krm kardemumma 1 mininypa salt ca 25 g smör Gör såhär Blanda alla ingredienser...
Knäckmuffins smakar faktiskt precis som knäck, fast utan nötterna. Lätta att baka och det går fort, så det är inga problem att svänga ihop på morgonkvisten. De är saftiga och smakar helt underbart! Kom på receptet under en skafferi-inventering nu på ...
Det ultimata frukostbrödet. Receptet är funnet på coop's hemsida, har aldrig varit inne där förut och kollat på recept, känns lite B på något sätt, men nu har jag nog ändrat uppfattning. Ingredienser (2 limpor eller 20 bullar) 50 g smör 5 dl mj...
Okej, så det här är inte bra. Har ju inte direkt prioriterat bloggen på ett par månader om man säger så. Och det ber jag om ursäkt för. Jag har bakat, ja det har jag, och jag lovar att mitt fantastiska grahamsbröd kommer upp på sidan inom några...
Jag hittade på det här receptet idag när jag hade tråkigt. Här är det, extremt gott och väldigt yoghurtigt. Ingredienser: 2 ägg 2 dl yoghurt (helst naturell) 1 tsk vaniljsocker 2 dl socker 2 tsk bakpulver 3½ dl vetemjöl 2 dl kokos (+ lite till for...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 |
19 |
20 | 21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||
|