Alla inlägg den 15 augusti 2008

Av Hanna - 15 augusti 2008 15:53

En trevlig, väldigt enkel kjol jag uppfann när jag var 12 eller 13 år. Det är därför den verkar lite.. ja.. enkel. Men man kan göra hemskt skojiga grejer med den genom att välja roliga tyger, kombinera och brodera mönster i olika färger. Det som är så bra med den här kjolen är att man kan anpassa den efter sin egen storlek, det enda man behöver göra är att fixa lite mer längd till tyget. Och kanske tänka om lite i veckningen, men det klarar man lätt. Jag menar, om jag kunde räkna ut hur många veck jag behövde när jag var 12 eller 13, så är det nog möjligt att räkna om det lite nu. Hur som helst så är jag en storlek 38/40 (eller medium, om man vill vara mer europeisk) precis över rumpan, så alla däromkring kommer i den utan att modifiera mönstret så mycket.


Tänk på att man kan vara extremt kreativ när man väljer tyger. Linningen och kjolen behöver inte ha samma mönster, inte samma färg heller. Man kan "skräddarsy" sitt eget tyg genom att först sy ett lapptäcke av olika tyger och sedan mäta ut kjoltyget.


Det här behöver du:

  • Helst en symaskin. Det är inte så kul att sy den för hand, skulle jag vilja påstå.
  • Ett tygstycke, 164x55 cm i bomull eller skirare.
  • En linning, 98x14 cm.
  • Gummiband i önskad längd.
  • Of course, en sax, knappnålar och allt annat man kan tänkas behöva.

Gör såhär:

1. Klipp ut de två delarna (164x55 cm och 98x14 cm).

2. Sicksacka längs kanterna.

3. På det stora tygstycket (det som ska bli själva kjolen), sätter du i ena långsidan (den som ska vara vid midjan) ut en markering för varje centimeter, ja alla 164 centimetrarna. Göres bäst med skarp blyerts, men även andra tygmärkningspennor går bra.

4. Med hjälp av dessa centimetermarkeringar ska du nu vecka kjolen. Då gör du så att du räknar till 5 cm, sen viker du tyget så att det blidas ett veck på 4 cm. Nåla. Räkna ytterligare 5 cm, vecka 4 cm. Nåla. Upprepa längs hela den markerade långsidan.

5. Nu till linningen. Vik tygstycket på mitten på längden, räta mot räta. Sy ihop långsidorna med pressarfotsbred sömsmån. Märk väl att linningen fortfarande ska vara 98 cm lång, men nu bara 7 cm bred (häften av 14, om någon kommer ihåg matten). Vänd rätt linningen.

6. Nåla fast linningen långs med den veckade långsidan, på framsidan av kjolen. Den måste sys på framsidan, annars får man sömmen utåt, vilket inte är så snyggt.

7. För att slippa alla nålar kan du tråckla fast linningen i kjolen. Se då till att du tråcklar i veckan också så att de inte veckar upp sig.

8. Sy fast linningen i kjolen med 1 cm sömsmån.

9. Mät ut hur mycket gummiband du vill ha. Tänk på att lägga till några extra centimeter för att kunna fästa på ett bra sätt utan att det blir för tajt. Trä gummibandet genom linningen och knyt ihop ändarna så långt ut det går.

10. Nåla ihop kjolen i sidan, med gummiband och allt, och sy ihop med 1½ cm sömsmån. Denna sömsmån kan anpassas efter storlek, vill man ha en större storlek, dra ner på måttet, vill man ha mindre, öka måttet. Pressarfotsbred sömsmån är minimum.

11. Nu kan du prova kjolen och se hur mycket du vill fålla upp den längst ner. 1 cm är minimum.


Klart! Snyggt som satan och sitter bra. Väljer man ett lättare tyg än bomull får man ett snyggt fall i och med vecken.





Av Hanna - 15 augusti 2008 15:25

Världens enklaste, och kanske godaste, frukostbröd. Som man dessutom blir mätt på, oavsett om man bara har vetemjöl eller blandar i ett lite grövre mjöl. En liten parentes: grövre mjöl bör man oftast blanda upp med lite vanligt vetemjöl, eftersom det blir ganska så torrt och... ja, grovt om man inte gör det. Det finns såklart bröd som enbart innehåller grövre mjölsorter, men ska man bara baka normala saker och inte sånt man blir hulken av, så ska man nog blanda ut det lite.


Back to business. Det här recptet på scones är lite som gör-det-själv-kakan, man kan stoppa i lite vad man tycker i degen. Mina favorit-scones innehåller russin och lite rosmarin.


Ingredienser (4 kakor, 16 bitar)

8 dl vetemjöl (kan blandas upp med tex 2dl grahamsmjöl eller något annat trevligt, men glöm då inte att ta bort de 2dl grovt mjöl från de 8dl vetemjöl.)

½ tsk salt

1 tsk socker (kan man strunta i, särskilt om man ska ha i russin)

5 tsk bakpulver

100g maragrin eller smör

4 dl mjölk

1 dl russin

ca 1½ msk rosmarin


Gör såhär:

Sätt ugnen på 250°.


För att på enklast möjliga vis få ner smöret i smeten kan man tärna upp det och låta det ligga och mjukna (inte för mycket!! det får inte bli smetigt, då blir det assvårt att finfördela!) medan man...


...blandar alla de torra ingredienserna i en skål, hit räknas även russin och rosmarin. Rosmarinet ska smulas ner i skålen, inte bara hällas, man får fram smaken bättre då, "bitarna" blir mindre, och så luktar det gott om fingrarna sen.


Häll i smörtärningarna i skålen och finfördela med fingertopparna. Häll sen i mjölken. När man arbetar ihop degen får man vara snabb, eftersom sconesen blir sega om man håller på för länge.


Det ska bli ganska kletigt, så ha inte i mer mjöl än vad som står i receptet. Klicka ut smeten på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Platta, men mjölad hand, ut sconesen till fyra runda, tjocka kakor. Skär två snitt som korsar varandra i kakan så att fyra delar blir markerade, dela dem inte på riktigt. Om man vill ha det snyggt kan man nagga kakorna med en gaffel innan man kör in dem i ugnen, men vanligtvis brukar inte denna kreativa insats synas, sp personligen struntar jag i det.


Kör in plåten i ugnen i ca 12 minuter. Allt är gjort på kanske... 20 minuter. Snabb, god och då eventuellt nyttig frukost.





Av Hanna - 15 augusti 2008 12:30

Igår var jag ensam hemma och basade för min egen matlagning, vilket ledde till att jag, utan idéer, cyklade ner till City Gross för att handla. Det resulterade i att jag lagade den i särsklass godaste maträtten i mitt liv. En jätteenkel, snabblagad och relativt nyttig rätt som dessutom är ganska så billig om man har lite hemma från början. Jag tror det hela gick på 78:50, men det var för att jag var tvungen att handla ALLT från scratch.


Ingredienser (1 portion)

1 bit laxfilé

½ liten citron

4-5 champinjoner

purjolök (så mycket man önskar)

1½ dl grädde

salt & peppar 

sockerärtor (så många man önskar)


1 dl ris

1½ dl vatten

1 tsk salt


Om man är extra sugen kan man äta en bit ciabatta till, mumsigt värre.


Gör såhär:

Börja med att köra igång riset. För en person tar det kanske 10-15 minuter för riset att koka klart, är man fler tar det längre tid. När riset har börjar koka drar du ner värmen till ca 3/4 på spishäll (om du kör vanlig spis stänger du av plattan helt) och låter det stå. Häll lite olivolja i en stekpanna och kör på värmen. Förbered laxbiten (salta och peppra INTE innan den hamnar i stekpannan, saltet drar ut vattnet ur laxen och även om man ska ha gräddsås till så blir laxen inte riktigt lika god) och börja hacka purjolöken och campinjonerna i önskad storlek.


När stekpannan blivit varm slänger du i laxbiten, nu kan du salta och peppra. Vänd laxen när den ljust rosa färgen har stigt ungefär en halv centimeter upp på sidan. Nu hivar du i purjolöken och champinjonerna. Salta och peppra igen.


När laxen är hyfsat jämt rosafärgad häller du i grädden. Rör runt lite så att alla smaker blandas ordentligt.


Dela den lilla citronen i två halvor. Riv ner skalet i stekpannan och pressa sen ut lite av saften också. Ta inte alla saft, det blir ganska så syrligt ändå. Rör runt igen och låt det sedan koka ihop en stund medan riset blir klart.


Sockerärtorna kan man äta både som de är eller så kan man koka dem. Jag föredrar dem "råa", men vill man kan man koka dem i 3-4 minuter på svag värme med lite salt. Då får man se till att tajma kokningen med resten av matlagningen, så man slipper vänta.


Smaka av riset, det är inte gott att äta halvkokt ris, känns lite skolmatsal. Voila! En enmansrätt tillagad på 20 minuter, god som fan om man dricker mjölk till.



Mat
Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Augusti 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards