Direktlänk till inlägg 20 augusti 2008
Supergoda matbullar som mättar. Man bör ägna en eftermiddag, eller i alla fall ett par tre timmar, åt att baka dem, eftersom de kräver ganska lång jästid. Under tiden degen jäser kan man till exempel spela The Sims, titta på TV, sticka eller läsa. Hahah. Eller oroa sig över saker som kommer.
Bullarna har en rund, fyllig matbulle-smak, och ingefäran (ovanpå fänkålen) gör den inte sämre. Gurkmejan har ingen smak i sig, men det ger bullarna en vackert gul färg, ungefär som saffran.
Ingredienser (ca 35 ganska stora bullar)
150g smör eller margarin
5dl mjölk
5dl vatten
100g jäst (2 paket)
4 tsk salt
1½ msk hel fänkål (det är alltså torkade små kärnor, inte en stor grönsak)
1 tsk mald ingefära
1½ tsk gurkmeja
ca 2,3 liter mjöl (blanda fritt mellan vetemjöl, dinkelmjöl och rågsikt. Störst del vetemjöl!)
Gör såhär:
Har du inte en assistent (mekanisk degblandare) får du kämpa för hand, men det går bra det med.
Smält matfettet i en kastrull. Smula ner jästen i degbunken och häll i saltet. Rör runt lite i jästen. Eftersom jästen är en svamp och lever på socker och/eller salt kommer jästen nu att smälta, vilket är bra.
När matfettet har smält häller du i mjölken och vattnet. Värm tills det är 37°. Temperaturen är viktig, blir det för kallt jäser inte degen och blir det för varmt dör jästen. Då jäser den inte heller...
Häll i degspadet i bunken och rör om. Stöt de hela fänkålskärnorna i en mortel och tillsätt tillsammans med ingefäran och gurkmejan i bunken. Rör om.
Blanda de olika mjölsorterna i en tillbringare eller annan bunke. Tillsätt lite i taget. Känn på degen efter hand som du blandar i mjölet, den får inte bli för torr. Är degen fortfarande väldigt kletig när allt mjölet är i, kan du tillsätta lite mer vetemjöl tills den blir smidig och släpper kanterna.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1½ timme. Då kommer den att jäsa till ungefär dubbel storlek. Vill man ha bästa resultat kan man ställa degbunken på spisen och sätta på ugnen (om man har ugnen nedanför spisen vill säga) på ca 100°. Då får jästen mer värme och degen jäser lite bättre.
När degen har jäst sätter du ugnen på 250°. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ordentligt. Forma degen till bullar lite mindre än din handflata. Lägg dem på en plåt och låt jäsa i 10 minuter.
För att se om bullarna har jäst färdigt kan man trycka lite lätt på sidan av bullen. Om degen är färdigjäst ska den lilla fördjupning som bildades pluppa ut direkt igen. Gör den inte det har bullen inte jäst klart.
Pensla med ägg (har du inte ägg kan du ta olja eller smör) och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Håll koll!! Om det skulle vara så att bullarna inte är klara inuti men håller på att bli brända på utsidan, kan man ta en bit bakplåtspapper och lägga ovanpå bullarna. Då bränns de inte.
Låt svalna på ugnsgaller under bakduk. Mums.
En riktigt god efterrättspannkaka, lite mäktig, men perfekt i övrigt. Ingredienser (ca 4 st) 2 ägg 1½ dl yoghurt ½ dl ljus baksirap 1 tsk vaniljsocker 1½ dl vetemjöl 1 krm kardemumma 1 mininypa salt ca 25 g smör Gör såhär Blanda alla ingredienser...
Knäckmuffins smakar faktiskt precis som knäck, fast utan nötterna. Lätta att baka och det går fort, så det är inga problem att svänga ihop på morgonkvisten. De är saftiga och smakar helt underbart! Kom på receptet under en skafferi-inventering nu på ...
Det ultimata frukostbrödet. Receptet är funnet på coop's hemsida, har aldrig varit inne där förut och kollat på recept, känns lite B på något sätt, men nu har jag nog ändrat uppfattning. Ingredienser (2 limpor eller 20 bullar) 50 g smör 5 dl mj...
Okej, så det här är inte bra. Har ju inte direkt prioriterat bloggen på ett par månader om man säger så. Och det ber jag om ursäkt för. Jag har bakat, ja det har jag, och jag lovar att mitt fantastiska grahamsbröd kommer upp på sidan inom några...
Jag hittade på det här receptet idag när jag hade tråkigt. Här är det, extremt gott och väldigt yoghurtigt. Ingredienser: 2 ägg 2 dl yoghurt (helst naturell) 1 tsk vaniljsocker 2 dl socker 2 tsk bakpulver 3½ dl vetemjöl 2 dl kokos (+ lite till for...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 |
19 |
20 | 21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||
|