Senaste inläggen

Av Hanna - 17 oktober 2008 16:27

Såg en kvinna med slöja på stan som pratade i mobiltelefon medan hon cyklade. För att slippa cykla med bara en hand på styret hade hon klämt fast mobilen vid örat innanför slöjan.

Av Hanna - 13 oktober 2008 18:41

jag tänkte på det här med säkerhetsbälten i bussar. om alla i bussen sätter på sig säkerhetsbältena, skickar inte det en signal till chaffisen som säger att man inte litar på honom eller henne? men om man samtidigt inte tar på dem så kan man ju krocka. dilemma, dilemma.

Av Hanna - 3 oktober 2008 17:26

Jag är mycket för äpple just nu eftersom vi har så jädrans mycket av det hemma. Är man jättehungrig, ensam och det är långt till middagen kan man snabbt och lätt svänga ihop lite äppelpannkaka. Det tar inte mer än 20 minuter och är supergott. OBS! Detta är för en person (ca 3 pannkakor)


Ingredienser:

1 ägg

1 dl vetemjöl

1 äpple

2 dl mjölk

2 tsk kanel

½ krm salt

1½ msk smör


 Gör såhär:

Blanda ihop ägg, mjöl, mjölk, salt och kanel. Se till atta alla mjölklumpar försvinner. Skala och riv äpplet med ett grovt rivjärn (alltså inte med fina hål), blanda i äpplet i smeten.


Smölt smöret i stekpannan. Häll ner det smälta smöret i bunken och rör om. Sen är det bara att börja steka.


Ätes med fördel tillsammans med lingonsylt och riven morot. Mums.

Av Hanna - 28 september 2008 14:48

Mums äppelkaka. Och nu är det inte äppelpaj vi talar om, utan en mjuk och god kaka som man kan ha till kaffet. Eller teet. Höstmörkerkaka kan man också kalla den för, trots att det inte är så mörkt än, men höst blir det ju alltid så det är bara att baka på.


Ingredienser:

50-75 g smör

2 ägg

2,25 dl socker

3,75 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 krm malen/stött kardemumma

1 dl vatten

2-3 nästan små äpplen

ca 1½ msk kanel

1 msk socker

saften från en halv apelsin


Gör såhär:

Sätt ugnen på 175°.

Om man vill kan man skala äpplena, men det är inget måste. I alla fall ska de tärnas i lagom stora bitar. Lägg äppelbitarna i en skål. Pressa ut saften ur apelsinhalvan och blanda ner ½ msk kanel, kardemumman och 1 msk socker. Häll apelsinblandningen över äppelbitarna och rör om så att alla bitarna täcks av "marinaden".


 Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Tillsätt 1 msk kanel, bakpulvret och vaniljsockret. Häll sen i äppelbitarna och resterna av marinaden. Rör om.


Häll i vattnet i smöret och tillsätt i bunken. Häll sist i mjölet.

Smaka av smeten för att se om något saknas (exempelvis mer kanel/kardemumma eller något annat).


Smöra och bröa en ugnssäker form (ca 1½ liter). Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, eller tills den känns fast inuti.







Av Hanna - 26 september 2008 20:50

Bästa sättet att förgylla kvällen (eller glassen) är med något som smakar choklad. Och ännu bättre om chokladen i fråga är hemmagjord. Som till exempel chokladmjölk:


Ingredienser:

1 kopp mjölk

1 skvätt mjölk eller grädde

ca 1 msk kakao (helst ekologisk eftersom den både smakar mer och är allmänt trevligare)

ca 1½ msk socker


Gör såhär:

Värm mjölken i en kastrull. Blanda under tiden sockret, kakaon och skvätten grädde eller mjölk i koppen. När kastrullmjölken är varm häller du i den i koppen. Klart. Som extra godis kan man pluppa ner en stor bit mörk choklad eller en trevlig klick vispad grädde.


Den här chokladsåsen är sååå mycket bättre än sås på tub. Tubsås är alltid så seg och liksom gnistrande. Den här är garanterat helt pålitlig och übergod.


Ingredienser:

½ dl kakao (även här är eko godare)

½ dl socker

½ dl vatten


Gör såhär:

Häll ner allt i en kastrull och värm upp. Vispa ordentligt så att alla läskiga kakaoklumpar försvinner. Häll över på glassen, frukten eller vad du nu vill äta. Mumsigt.

Av Hanna - 24 september 2008 19:04

Men hallå, fruktsallad är ju lätt att göra. Behövs inget recept.

Nä, det behövs det inte, så detta är inget recept, utan ett tips!

Välj själv hur mycket du vill ha av varje frukt.


Du behöver:

Honungsmelon

Nektariner (gärna stora och ganska hårda, dvs liiite omogna)

Apelsin

Vindruvor (gröna är godast)

Russin

Hasselnötsskärnor (är du überallergisk kan det vara ett smart drag att hoppa dessa)

En skvätt apelsin/citron/annan citrus-juice (färskpressad eller i paket)


Gör såhär:

Hacka och blanda frukten. Häll i en skål och strö på russin och nötter (mycket är godast...). Häll på juicen och bladna runt.


Färdigt! Piece of cake. Eller, Piece of fruktsallad. "Avnjut med lite glass" eller bara som den är.



Av Hanna - 20 augusti 2008 17:42

Supergoda matbullar som mättar. Man bör ägna en eftermiddag, eller i alla fall ett par tre timmar, åt att baka dem, eftersom de kräver ganska lång jästid. Under tiden degen jäser kan man till exempel spela The Sims, titta på TV, sticka eller läsa. Hahah. Eller oroa sig över saker som kommer.


Bullarna har en rund, fyllig matbulle-smak, och ingefäran (ovanpå fänkålen) gör den inte sämre. Gurkmejan har ingen smak i sig, men det ger bullarna en vackert gul färg, ungefär som saffran.


Ingredienser (ca 35 ganska stora bullar)

150g smör eller margarin

5dl mjölk

5dl vatten

100g jäst (2 paket)

4 tsk salt

1½ msk hel fänkål (det är alltså torkade små kärnor, inte en stor grönsak)

1 tsk mald ingefära

1½ tsk gurkmeja

ca 2,3 liter mjöl (blanda fritt mellan vetemjöl, dinkelmjöl och rågsikt. Störst del vetemjöl!)


Gör såhär:

Har du inte en assistent (mekanisk degblandare) får du kämpa för hand, men det går bra det med.

Smält matfettet i en kastrull. Smula ner jästen i degbunken och häll i saltet. Rör runt lite i jästen. Eftersom jästen är en svamp och lever på socker och/eller salt kommer jästen nu att smälta, vilket är bra.


När matfettet har smält häller du i mjölken och vattnet. Värm tills det är 37°. Temperaturen är viktig, blir det för kallt jäser inte degen och blir det för varmt dör jästen. Då jäser den inte heller...


Häll i degspadet i bunken och rör om. Stöt de hela fänkålskärnorna i en mortel och tillsätt tillsammans med ingefäran och gurkmejan i bunken. Rör om.


Blanda de olika mjölsorterna i en tillbringare eller annan bunke. Tillsätt lite i taget. Känn på degen efter hand som du blandar i mjölet, den får inte bli för torr. Är degen fortfarande väldigt kletig när allt mjölet är i, kan du tillsätta lite mer vetemjöl tills den blir smidig och släpper kanterna.


Låt degen jäsa under bakduk i ca 1½ timme. Då kommer den att jäsa till ungefär dubbel storlek. Vill man ha bästa resultat kan man ställa degbunken på spisen och sätta på ugnen (om man har ugnen nedanför spisen vill säga) på ca 100°. Då får jästen mer värme och degen jäser lite bättre.


När degen har jäst sätter du ugnen på 250°. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ordentligt. Forma degen till bullar lite mindre än din handflata. Lägg dem på en plåt och låt jäsa i 10 minuter.


För att se om bullarna har jäst färdigt kan man trycka lite lätt på sidan av bullen. Om degen är färdigjäst ska den lilla fördjupning som bildades pluppa ut direkt igen. Gör den inte det har bullen inte jäst klart.


Pensla med ägg (har du inte ägg kan du ta olja eller smör) och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Håll koll!! Om det skulle vara så att bullarna inte är klara inuti men håller på att bli brända på utsidan, kan man ta en bit bakplåtspapper och lägga ovanpå bullarna. Då bränns de inte.


Låt svalna på ugnsgaller under bakduk. Mums.




Av Hanna - 17 augusti 2008 15:34

Nu kommer ett till recept. Den här gången på smulpaj, alla tiders efterrätt som är ljuvligt god tillsammans med vaniljglass.


Ingredienser

ca 1 dl socker

ca 2 dl vetemjöl

ca 250g smör eller margarin

äpplen/rabarber eller annan bra pajfrukt (bär går också bra)


Gör såhär:

Sätt ugnen på 200°.

Blanda sockret och mjölet i en plastpåse. Skiva frukten och lägg i en pajform. Strö över mjölblandningen så att den täcker frukten. Hyla över smöret med en osthyvel. Om inte 250g räcker för att täcka hela, ta mer.


Kör in i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills det börjar bubbla i mitten (om man har vattnigt innehåll) och pajen fått färg.


Vaniljglass är godast till, tycker jag, men vaniljsås är ju så gott det med.



Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2009
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards